Askıya Alma Sistemine İlişkin Tebliğ

Sayın Üyemiz,

Bilindiği üzere, Türkiye’deki sanayicilerin rekabet güçlerinin artırılmasını ve yeni iş alanlarının oluşturulmasını desteklemek, üretim sürecinde ihtiyaç duydukları hammadde, yarı mamul veya özel imalat niteliği taşıyan ürünlere düşük gümrük vergisi ile erişimlerini sağlamak amacıyla Askıya Alma Sistemine dâhil edilen ve edilmesi planlanan eşya için Askıya Alma Sistemine dair düzenlemeleri kapsayan Askıya Alma Sistemine İlişkin Tebliğ yayımlanmaktadır.

31 Aralık 2022 tarih ve 32060 sayılı 3. Mükerrer Resmi Gazete’de yayımlanan Tebliğ kapsamında;

  • Askıya Alma Sistemi çerçevesinde Bakanlığa yapılacak tüm başvurular Ek-1’deki takvime göre yapılır. Başvurular tam ve eksiksiz olarak firmaların Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) adreslerinden Ticaret Bakanlığı KEP adresi ([email protected])’ne elektronik ortamda yapılır. Taleplerin değerlendirilmesinde genel evrak giriş tarihi esas alınır.
  • Başvurular; yeni ürünler için askıya alma veya otonom tarife kontenjanı açılması talepleri için Ek-2, askıya almaya itiraz talepleri için Ek-3, temdit (askıya almanın uzatılması) talepleri için Ek-4’teki dilekçe ile birlikte ilgili ekleri kullanılarak yapılır. Türkçe ve İngilizce olarak doldurulan formlar elektronik ortamda “[email protected]” e-posta adresine Ek-1’deki takvime göre iletilir.
  • Başvuru sahipleri, başvuru konusu ürünün AB ve Türkiye’de üretimi bulunmadığına veya yeterli üretimi olmadığına dair yapmış oldukları ön incelemeye ilişkin bilgi ve belgeleri başvuru dokümanları ile birlikte Ek-1’deki takvime göre Genel Müdürlüğe sunar.

 

Askıya Alma Sisteminde;

Başvuru konusu ürünün aynısının, eşdeğerinin veya ikamesinin AB veya Türkiye’de üretiminin olması,

Başvuru konusu ürünün nihai ürün olması,

Başvuru konusu ürünün AB ve Türkiye’deki üreticilerce üçüncü ülkeden ithal edilmesine engel teşkil edecek şekilde bir ayrıcalıklı ticari anlaşma kapsamına girmesi,

Ürünün fikri mülkiyet hakları kapsamında korunuyor olması,

Başvuru sahibinin ilgili ürünü sadece ticari amaçla ithal etmesi,

Başvurunun dış ticaret politikası uygulamalarını bozucu etkiye sahip olması, durumlarının herhangi birinde uygulanmaz.

 

Askıya alma başvuru sürecinde AB veya Türkiye’de başvuru konusu ürünün üretiminin bulunduğunun ancak bu üretimin yeterli olmadığının tespit edilmesi durumunda, askıya alma talebi tarife kontenjanına çevrilebilir veya kısmi askıya alma uygulanabilir.

Bu kapsamda, askıya alma sistemine dahil edilmesi talep edilen ürünler için ekli takvim çerçevesinde gerekli işlemlerin yapılması önem arz etmektedir. İlgili Tebliğe aşağıdaki link aracılığı ile ulaşılabilmektedir.

Layout 1 (resmigazete.gov.tr)

Bilgilerinize sunarız.

İlgili Dosyalar

Askıya Alma

(1.153311 mb)